Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Afstudeerproject
Cursusdoel
In deze cursus laat je zien dat je het volgende kan:
- effectief en efficiënt literatuur zoeken en de juiste literatuur selecteren,
- goed structureren van je literatuuronderzoek (wat wil ik weten, waarom wil ik dat weten, hoe kom ik dat te weten?, wat is de juiste volgorde van presenteren),
- een goede probleemstelling formuleren die niet te breed en niet te smal is (verankerd, relevant, precies, functioneel en consistent),
- een wetenschappelijk artikel kritisch beoordelen (kritisch lezen),
- een overzichtelijk en haalbaar scriptie/schrijfplan opstellen,
- een kritische beschouwing op de wetenschappelijk literatuur geven,
- nieuwe kennis en concepten synthetiseren uit bestaande kennis,
- Je doorloopt de empirische onderzoekscyclus,
- Je krijgt inzicht hoe wetenschappelijk onderzoek verloopt,
- Je leert hoe een onderzoeksgroep functioneert door deel te nemen aan onder meer de werkbesprekingen van de betreffende onderzoeksgroep,
- Je maakt kennis met het werkveld van een bioloog.
Vaardigheden
De Afstudeeropdracht is een ‘proeve van bekwaamheid’ om je bachelordiploma te mogen ontvangen. In de cursus komen de volgende vaardigheden expliciet aan de orde:
- digitaal opsporen en archiveren van literatuur,
- selecteren en verwerken van literatuur (waaronder op een juiste manier literatuurverwijzingen weergeven),
- uitvoeren van een (literatuur)onderzoekscyclus,
- zelfstandig, gedisciplineerd en planmatig werken en communiceren,
- wetenschappelijk schrijven: efficiënt en effectief een wetenschappelijke tekst schrijven in het Nederlands óf in het Engels.
- Aangezien je zelf op zoek moet gaan naar een scriptie- en onderzoeksproject leer je zelfstandig en actief plannen, handelen en contacten onderhouden.
Vakinhoudelijk
Heb je al B-B3ONSCR en B-B3ONST of één van de twee gevolgd, zie dan de overgangsregeling in Bijlage A van de OER
Ingangseisen
Verplichte derdejaars cursus. Als ingangseis geldt dat je tenminste 120 studiepunten van de major van de opleiding Biologie hebt behaald en de verplichte cursussen van jaar 1 en de cursus Academische communicatie met voldoendes hebt afgerond. Cursussen die je hebt gehaald in de profileringsruimte (dit kan ook een minor zijn) tellen hierbij dus niet mee.
Voor deze cursus is een website ingericht waar je alle informatie kunt vinden over de cursusopzet en over het schrijven van je scriptie/doen van onderzoek. Lees de informatie op de website goed door en gebruik deze als informatiebron voor en tijdens de cursus. Je vindt er onder andere de cursushandleiding (NL), formulieren (NL en EN), rubrics (NL en EN), een lijst met afstudeerprojectcoördinatoren en examinatoren en antwoorden op vaak gestelde vragen (FAQ). Zie: https://students.uu.nl/beta/biologie/onderwijs/studieprogramma/major-biologie/afstudeerproject-en-onderzoekstage-plus-bsc-vanaf-september-2022
Deze cursus vervangt per 22-23 de afzonderlijke cursussen B-B3ONSCR en B-B3ONST. Heb je al B-B3ONSCR en B-B3ONST of één van de twee gevolgd (maar niet afgerond), zie dan de overgangsregeling in Bijlage A van de OER.
Ruim voor aanvang van de cursus ga je zelf op zoek naar een onderwerp en begeleider. Dit is de link naar onderzoeksgroepen bij biologie om je te oriënteren; https://www.uu.nl/faculty/science/NL/contact/depts/biologie/onderzoek/Pages/leerstoelgroepen.aspx. Elke onderzoeksgroep heeft een Afstudeerprojectcoördinator waar je contact mee op kunt nemen als je interesse hebt om de cursus binnen die groep te doen of als je een examinator zoekt. De namen en contactgegevens vind je op de bovengenoemde Afstudeerprojectwebsite.
Je mag ook je scriptie schrijven en stage doen buiten het departement Biologie, bij bijvoorbeeld een ander departement of faculteit van de UU of instelling, overheid of bedrijf in binnen- of buitenland, mits het onderwerp valt binnen het ‘werkveld van de bioloog’. Een externe stage dien je zelf te regelen en het onderwerp moet afgestemd worden met worden met - en goedgekeurd worden door - bevoegd examinator van de cursus. Zie de scriptiecursuswebsite voor informatie hierover. Een lijst met examinatoren vind je op de cursuswebsite.
In oktober, februari en mei organiseert de UBV een afstudeerprojectinformatieavond (check voor de exacte datum de UBV-website). Hier wordt algemene informatie gegeven en vertellen twee studenten over hun ervaring met het schrijven van een scriptie en het doen van een onderzoeksstage. Er is tijdens de bijeenkomst ook ruimte voor het stellen van vragen aan de cursuscoördinatoren.
Studiepad
Deze cursus is verplicht bij elk studiepad en is het sluitstuk en visitekaartje van je opleiding.
Taal
De cursus kent twee verplichte colleges die in het Nederlands gegeven worden. Ook de cursuswebsite en handleiding zijn Nederlandstalig. Op de website staat een Engelstalige samenvatting voor begeleiders die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Ook krijgt je begeleider informatie in het Engels en Nederlands die nodig is om jou te begeleiden. Je scriptie en stageverslag mogen in het Engels of in het Nederlands geschreven worden, afhankelijk van jouw voorkeur en die van je begeleider. In zeer uitzonderlijke gevallen kan gevraagd worden om je scriptie in het Nederlands te schrijven, mocht tijdens het schrijfproces blijken dat Engelse taalvaardigheid het schrijven van een goed wetenschappelijk betoog in de weg zit.
Inhoud
Tijdens de cursus diep je een specifiek onderwerp uit de biologie uit zowel theoretisch (literatuur-gebaseerd) als praktisch (n.b. een praktische stage kan ook ‘theoretisch’ van aard zijn; bijvoorbeeld bio-informatische analyses van big-data of een beleids-gerichte stage). Je scriptie- en stageonderwerpen moeten gerelateerd zijn aan elkaar. Je schrijft een aparte literatuurscriptie en een onderzoeksverslag. Je mag in overleg met je begeleider kiezen uit de volgende opties/tijdsverdeling tussen scriptie- respectievelijk stagecomponent: 50/50, 60/40 of 70/30. Echter, voor veel onderzoeksgroepen geldt dat zij de mogelijkheden beperkt hebben. Je hebt dan geen keuze wat betreft de tijdsverdeling tussen de componenten. Uiteindelijk bepaalt de begeleider dit. Overleg dit dus goed met je begeleider zodat de verwachtingen en afspraken duidelijk zijn.
Voor je scriptie zoek je uit alle beschikbare literatuur relevante informatie die je op de juiste manier verwerkt tot een scriptie. De scriptie is niet alleen een beschrijvende samenvatting van de beschikbare feiten en ideeën, maar bevat ook een eigen kritische beschouwing van de literatuur. Het verder ontwikkelen van je academische vaardigheden zoals literatuuronderzoek, wetenschappelijk schrijven en presenteren, staat hierbij centraal. Het eindproduct van de cursus bestaat uit een leesbare scriptie van ongeveer 20 – 25 pagina’s in het Nederlands of Engels. Daarnaast schrijf je een beknopt onderzoeksverslag over de stagecomponent.
Werkvormen
Er worden 2 verplichte colleges aangeboden. Hierin krijg je uitleg over - en oefen je met - verschillende (academische) vaardigheden die van belang zijn voor wetenschappelijk schrijven. Daarnaast zoek je zelf een persoonlijk begeleider (een docent van een onderzoeksgroep binnen en/of buiten het departement Biologie) die de inhoudelijke begeleiding voor zijn of haar rekening neemt en een examinator die bevoegd is jouw een cijfer te geven. Zie ook de Afstudeerprojectwebsite.
Toetsing
Het eindcijfer voor de Afstudeerprojectcursus wordt bepaald door je begeleider in samenspraak met je examinator met behulp van rubrics, waarbij je examinator het laatste woord heeft. Belangrijke aspecten bij de beoordeling zijn: de structuur/vorm, de inhoud; wetenschappelijke kwaliteit en het proces/de werkhouding. Je krijgt afzonderlijke cijfers voor de scriptie- en stagecomponent en de mate waarin deze componenten meewegen is afhankelijk van de tijdsverdeling tussen scriptie- respectievelijk stagecomponent. Dus, een gewogen gemiddelde; 50/50, 60/40 of 70/30. Voor beide componenten moet een voldoende behaald worden om voor de cursus te slagen.
Voor deze cursus geldt het vier ogen principe. Jouw werk wordt altijd beoordeeld door 2 personen, waarvan minimaal één examinator is. Meestal is je andere beoordelaar je dagelijks begeleider op de werkplek.
Studiemateriaal
Het boekje “Een leesbare scriptie” van Warna Oosterbaan wordt aangeraden maar is niet verplicht. Alle edities zijn goed. Kosten ongeveer €12. De cursushandleiding krijg je opgestuurd per email nadat je hebt ingeschreven voor de cursus in Osiris.
Cursus informatie: https://students.uu.nl/beta/biologie/onderwijs/studieprogramma/major-biologie/afstudeerproject-en-onderzoekstage-plus-bsc-vanaf-september-2022
Werkvormen
Toetsing
Eindresultaat
Verplicht | Weging 100% | ECTS 15
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Je moet inschreven staan voor een van de volgende opleidingen:
- Biologie
- Scheikunde
Voorkennis
Verplichte derdejaars cursus. Als ingangseis geldt dat je tenminste 120 studiepunten van de major van de opleiding Biologie hebt behaald en de verplichte cursussen van jaar 1 en de cursus Academische communicatie met voldoendes hebt afgerond. Cursussen die je hebt gehaald in de profileringsruimte (dit kan ook een minor zijn) tellen hierbij dus niet mee.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Er is geen informatie over de verplichte literatuur bekend
Aanbevolen materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
BOEK | Het boekje “Een leesbare scriptie” van Warna Oosterbaan wordt sterk aangeraden. Alle edities zijn goed. Kosten ongeveer €12. De cursushandleiding krijg je opgestuurd per email. |
Coördinator
dr. ing. M. van Zanten | m.vanzanten@uu.nl |
Docenten
J.C. Staats BSc | j.c.staats@uu.nl |
dr. A.J. Kruitwagen | A.J.Kruitwagen@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 18 september 2023 tot en met vrijdag 29 september 2023
Na-inschrijving
Van maandag 23 oktober 2023 tot en met dinsdag 24 oktober 2023
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien