Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Molecular cell research
Cursusdoel
Aan het einde van de cursus ben je in staat om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te starten.
In het bijzonder kun je dan:
- zelfstandig bestuderen van hoofdstukken uit het boek “The Cell” van Alberts,
- primaire literatuur analyseren,
- een ‘review-rapport’ over een wetenschappelijk artikel schrijven,
- in silico een construct kloneren,
- een onderzoeksproject opstellen en zelfstandig uitvoeren,
- gegevens uit een eigen experiment analyseren,
- de resultaten van het onderzoeksproject schriftelijk presenteren,
- een aanvraag voor een onderzoeksproject opstellen conform de richtlijnen van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek),
- kritisch denken, samenwerken en overleggen.
Vakinhoudelijk
LET OP: Gedurende deze cursus zijn er verplichte onderdelen waarbij gewerkt wordt met dierlijk materiaal.
Ingangseisen
De cursus Moleculaire Biologie (of Cell Biology, MBLS-101), de Cel (of Genomes, Cells and Tissues, MBLS-204 of MLS-Cellen en Weefsels B-B2CWMLS (N2)) en MGOT (of Molecular Biology & Biochemical Techniques, MBLS-202) zijn verplicht. Volg je het studiepad Neurobiologie, dan is de niveau 2 cursus Neurobiologie verplicht.
Metabolisme en biochemie (of Membranes & Metabolism, MBLS-206) wordt aangeraden en de cursus Cellen en Weefsels (niveau 3) is sterk aangeraden. Bij een teveel aan inschrijvingen worden studenten die de cursus cellen en weefsels (succesvol) hebben gedaan eerst geplaatst, conform de plaatsingsregels beschreven in de studiegids.
De capaciteit van deze praktijkgerichte cursus is strikt beperkt tot 72. De cursus Research Design and Analysis - Molecular and Cellular Biology (B-B3RDA21) is een volwaardig theoretisch alternatief. De cursus Molecular Cell Research mag gevolgd worden als je eerder B-B3RDA21 hebt gedaan. Studenten die niet eerder B-B3RDA21 hebben gevolgd krijgen voorrang bij de plaatsing als de cursus meer inschrijvingen heeft dan plaatsen.
Studiepad
Deze cursus is onderdeel van de studiepaden Celbiologie en Neurobiologie. Daarnaast is de cursus nuttig voor studenten die de master Molecular and Cellular Life Sciences (MCLS) of Neuroscience and cognition willen volgen.
Taal
De cursus bevat Nederlandse en Engelse onderdelen. Enkele docenten zijn Engelstalig en daarvan is het college en de toetsvraag in het Engels. Ook moeten de opdrachten review rapport en onderzoeksvoorstel (zowel de pitch als het voorstel zelf) in het Engels gedaan worden. Het practicumverslag mag zowel in het Nederlands als Engels worden geschreven.
Inhoud
Het doel van deze cursus is om je in aanraking te brengen met alle aspecten van wetenschappelijk onderzoek binnen de onderzoeks-thema’s van de vakgroep Celbiologie, Neurobiologie en Biofysica (zie website http://cellbiology.science.uu.nl/).
De cursus bestaat uit 2 delen.
In deel 1 presenteren de stafleden van de afdeling Celbiologie, Neurobiologie en biofysica hun lopende onderzoek. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan de onderliggende theorie (voornamelijk kennis uit het boek “Molecular Biology of the Cell”) als de meest recente resultaten en inzichten van hun onderzoek. Daarnaast voer je een aantal opdrachten uit waarbij je o.a. een review rapport schrijft over een artikel gevolgd door een discussie met de auteur van dit artikel.
Dit deel van de cursus wordt afgesloten met een digitale toets.
In deel 2 van de cursus ga je in groepjes een onderzoek uitvoeren en een aanvraag schrijven voor financiering van een onderzoeksplan.
Bij het onderzoek zal je in een practicum een construct kloneren waarmee je onderzoek doet naar een van de thema’s van de afdeling. Na het kloneren worden de constructen getransfecteerd en zal een eiwit-eiwit-interactiestudie uitgevoerd worden.
Het praktijkonderdeel wordt afgesloten met het schrijven van een verslag in de vorm van een artikel.
Het schrijven van een beursaanvraag wordt begeleid door een van de medewerkers van de afdeling binnen de thema’s van de afdeling. De aanvraag wordt geschreven in het format van aanvragen voor het “open programma” voor aard- en levenswetenschappen.
De definitieve aanvraag presenteer en verdedig je voor een commissie van deskundigen. De presentatie, verdediging en het geschreven voorstel worden als geheel beoordeeld met een cijfer.
Werkvormen
Colleges: De stafleden van de groep presenteren de laatste resultaten van hun onderzoek en de onderliggende theorie.
Practicum: Voor het practicum ga je met behulp van e-learning modules aan de gang om een eigen mutatie te ontwerpen. Vervolgens ga je met labbudy de verschillende stappen van het practicum verkennen waarna je deze tijdens het practicum gaat uitvoeren. Met de resultaten van het practicum analyseer je het effect van je mutatie. De resultaten verwerk je in een verslag.
Onderzoeksvoorstel: in groepjes schrijf je een onderzoeksvoorstel voor het verkrijgen van financiering gebaseerd op één van de onderzoekslijnen van de afdeling celbiologie.
Toetsing
Verschillende onderdelen worden beoordeeld tijdens deze cursus. De toets van deel 1 bepaalt voor 30% het eindcijfer. Voor alle onderdelen moet minimaal een 5,0 gehaald worden.
Studiemateriaal
- Het boek “Molecular Biology of the Cell” van Alberts
Werkvormen
Practicum
Werkcollege
Toetsing
Eindresultaat
Verplicht | Weging 100% | ECTS 7,5
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Je moet inschreven staan voor een van de volgende opleidingen:
- Biologie
- Scheikunde
- Molecular and Biophysical Life Sciences
Voorkennis
De cursus Moleculaire Biologie (of Cell Biology, MBLS-101), de Cel (of Genomes, Cells and Tissues, MBLS-204 of MLS-Cellen en Weefsels B-B2CWMLS (N2)) en MGOT (of Molecular Biology & Biochemical Techniques, MBLS-202) zijn verplicht. Volg je het studiepad Neurobiologie, dan is de niveau 2 cursus Neurobiologie verplicht. Metabolisme en biochemie (of Membranes & Metabolism, MBLS-206) wordt aangeraden en de cursus Cellen en Weefsels (niveau 3) is sterk aangeraden.
Voertalen
- Engels
Cursusmomenten
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
WITTE JAS | Labjas + bril |
Aanbevolen materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
BOEK | Het boek “Molecular Biology of the Cell” van Alberts |
Coördinator
dr. L.A. van Meeteren | L.A.vanMeeteren@uu.nl |
Docenten
dr. E. de Graaff | E.deGraaff@uu.nl |
dr. L.A. van Meeteren | L.A.vanMeeteren@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 30 oktober 2023 tot en met vrijdag 24 november 2023
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien