Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Onderzoeksseminar Muziekwetenschap: Technieken en methodes van musicologisch onderzoek (2024/2025: periode 1)
Cursusdoel
- kennis van methoden voor muziekwetenschappelijk onderzoek;
- een vermogen ontwikkeld om de gekozen methoden te beschrijven en te verantwoorden;
- een vermogen ontwikkeld om te reflecteren op de gekozen methoden.
- onderzoeksvragen en gehanteerde methoden uit academische literatuur destilleren en zich kritisch tot de bevindingen verhouden;
- een eigen onderzoeksvraag met deelvragen opzetten;
- een onderzoeksopzet schrijven;
- een methode beschrijven en verantwoorden;
- een analyse uitvoeren en daarover rapporteren.
Vakinhoudelijk
In de werkgroepen werken studenten aan een onderzoeksopzet die het vertrekpunt zal vormen voor het eindwerkstuk dat zij aansluitend gaan schrijven. De onderzoeksopzet moet met een voldoende resultaat worden afgesloten om daadwerkelijk met het schrijven van het eindwerkstuk te mogen beginnen. Na afronding van deze opzet wordt een begin gemaakt met het schrijven van de eerste onderdelen van het eindwerkstuk. De voortzetting en afronding van het uiteindelijke eindwerkstuk vindt plaats in het aansluitende blok in de cursus Eindwerkstuk BA Muziekwetenschap. Omdat het eindwerkstuk voortbouwt op met name de kennis die is opgedaan in het tweede jaar van de opleiding, zal het onderwerp van de onderzoeksopzet in de regel in het verlengde liggen van het door de student gekozen verdiepingspakket.
De cursus bestaat uit een aantal groepsbijeenkomsten die zijn bedoeld als onderzoekslab waarin de studenten hun onderzoeksproject gaan vormgeven. Voor deze bijeenkomsten geldt uitdrukkelijk een aanwezigheidsplicht. Een gemist werkcollege kan één keer met een extra opdracht (in overleg met de groepsdocent) worden gecompenseerd. Studenten die niet aan alle in de cursushandleiding gestelde inspanningsverplichtingen voldoen, verliezen bij onvoldoende eindresultaat het recht op reparatie.
De te ontwerpen onderzoeksopzet (ca. 1500 woorden, excl. noten en literatuurlijst) is een blauwdruk van het onderzoek dat je in de cursus Eindwerkstuk BA Muziekwetenschap gaat uitvoeren en bestaat uit de volgende componenten:
• een korte inleiding op het onderwerp dat je gekozen hebt, op basis van en onder expliciete verwijzing naar minstens twee wetenschappelijke bronnen;
• een helder geformuleerde en goed afgebakende onderzoeksvraag met deelvragen;
• een positionering van je onderzoeksvraag binnen een theoretisch kader;
• een uitleg hoe je het onderzoek concreet wilt aanpakken;
• een literatuurlijst met eventuele primaire bronnen en minimaal 10 wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor je onderzoek.
Nadere voorwaarden waaraan de onderzoeksopzet moet voldoen, worden beschreven in de cursushandleiding.
Aanvullende informatie
Werkvormen
Toelichting
In de werkgroepen werken studenten aan een onderzoeksopzet die het vertrekpunt zal vormen voor het BA eindwerkstuk dat zij aansluitend (in blok 2 of 4) zullen gaan schrijven.
Bijdrage
Actieve deelname aan discussie; referaat; peer review.
Voorbereiding
Ter voorbereiding van de hoor-/werkcolleges kunnen teksten worden opgegeven.
Toetsing
Onderzoeksopzet
Verplicht | Weging 100% | ECTS 7,5
Beoordeeld wordt of de student in staat is een geheel uitgewerkte onderzoeksopzet over een onder begeleiding gekozen thema te produceren en over de voor dit thema relevante onderzoeksmethodes kritisch te reflecteren. De onderzoeksopzet wordt beoordeeld met een van de drie volgende oordelen: 1. voldoende; 2. onvoldoende, maar reparabel; 3. onvoldoende en niet reparabel. De onderzoeksopzet moet met voldoende worden beoordeeld om de cursus te kunnen afronden.
Wordt bekend gemaakt via Blackboard.
Opdracht
Verplicht
Deze opdracht is de eerste versie van de onderzoeksopzet die als basis dient voor het theoretisch kader, de methode en de wetenschappelijke positionering van het in blok 2 of 4 te schrijven eindwerkstuk. Beoordeeld wordt of de student in voldoende mate in staat is de benodigde literatuur te vinden, te analyseren, en met behulp daarvan eerste onderzoeksvragen te formuleren. Deze opdracht is verplicht en wordt met een voldoende of onvoldoende beoordeeld.
Wordt bekend gemaakt via Blackboard.
Referaat
Verplicht
Het referaat, de mondelinge presentatie van de onderzoeksopzet, wordt met een voldoende of onvoldoende beoordeeld op basis van de voordracht en de gehanteerde voordrachtstechniek.
Wordt bekend gemaakt via Blackboard.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Je moet minimaal 22,5 punten voor categorie 3 (Bachelor Gevorderd) hebben behaald
Voorkennis
Er wordt verondersteld dat je bekend bent met systemen voor het verwijzen naar en annoteren van literatuur; dat je in staat bent om gericht literatuur te zoeken en te vinden in de online database van de universiteitsbibliotheek; dat je in staat bent wetenschappelijke teksten te lezen en te verwerken; dat je een goed gestructureerde middellange tekst kunt schrijven met inzet van wetenschappelijk idioom.
Voorkennis kan worden opgedaan met
Het onderzoeksseminar gaat vooraf aan het schrijven van je Eindwerkstuk BA Muziekwetenschap en veronderstelt derhalve gedetailleerde kennis op het gebied van de basispakketten 1 en 2 en één van de twee verdiepingspakketten uit het onderwijsaanbod van de BA-opleiding Muziekwetenschap. Deze cursus bereidt voor op het schrijven van het eindwerkstuk en is daarom alleen toegankelijk voor studenten die minstens drie cursussen van hun verdiepingspakket succesvol hebben afgerond.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
LITERATUURWordt nader bekend gemaakt.
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
M. Kamp PhD | M.Kamp1@uu.nl |
Docenten
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 3 juni 2024 tot en met vrijdag 21 juni 2024
Na-inschrijving
Van maandag 19 augustus 2024 tot en met dinsdag 20 augustus 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien