Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Performers: van acteren naar performance (2023/2024: periode 3)
Cursusdoel
Na het behalen van de cursus heeft de student:
- kennis van en kritisch inzicht verworven in het hoe en waarom van het spelen van rollen, niet alleen in de praktijk van de kunst, maar ook in het leven van alledag;
- het vermogen verder ontwikkeld om zowel schriftelijk als mondeling kritisch op het discours hierover te reflecteren.
Na het behalen van de cursus kan de student:
- de in de cursus opgedane inzichten toe passen op hedendaagse voorbeelden van enscenering;
- deze inzichten vertalen in een ontwerp voor een kleinschalig onderzoek op basis van een helder afgebakende en duidelijk gepositioneerde probleem- en vraagstelling.
Vakinhoudelijk
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur
- BA TCS en LAS;
- Kies Op Maat-studenten;
- premasterstudenten.
Niet alleen in theater- en dansvoorstellingen, speelfilms en dramaproducties op televisie spelen mensen rollen, maar ook in het dagelijks leven. Zeker in onze gemediatiseerde cultuur en samenleving nemen het gedrag en handelen van mensen steeds vaker de vorm aan van een enscenering, gericht op een publiek. Politici worden getraind in hoe hun rol in de media te spelen en daarmee hun publiek te bespelen. Velen maken gebruik van sociale media als Facebook om voortdurend allerlei gebeurtenissen uit hun leven te verbeelden en zodoende anderen bij hun leven te betrekken. In reality shows op televisie wordt de dagelijkse werkelijkheid geënsceneerd en tot amusement verklaard. Ook bij het spelen van computergames spelen we dikwijls rollen. Theater, dans en performance hebben een lange geschiedenis van omgaan met en nadenken over het hoe en waarom van het spelen van rollen. In deze cursus laten we zien hoe je die praktijken en theorieën kunt gebruiken om te begrijpen hoe mensen rollen spelen en waarom ze dat doen zoals ze dat doen. Daarbij zullen we ook nagaan hoe deze praktijken en theorieën samenhangen met mensbeelden en opvattingen over kunst, cultuur en samenleving. We bespreken dit aan de hand van voorbeelden uit het werk van invloedrijke makers en theoretici. Een van de weken van de cursus staat in het teken van een oriëntatie op de actuele praktijk in de vorm van een aantal voorstellingen die we gezamenlijk gaan zien, een hoorcollege en workshop recensie schrijven en gesprekken met theatermakers. Verder zullen ook één of meerdere extra curriculaire activiteiten worden gepland als een verplicht onderdeel van de cursus.
Deze cursus is het 3e vak in het verdiepingspakket Theater- en danscultuur en bouwt voort op de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan in basispakket 1 en 2 Media en cultuur. In dit pakket verdiepen studenten hun historische en theoretische kennis van het object en trainen zij vakspecifieke vaardigheden. Hierbij kun je denken aan onderzoeksmethodes die specifiek zijn voor het veld of de disciplines, of aan specifieke professionele vaardigheden.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
Werkvormen
Werkcollege
Toelichting
De hoorcolleges worden vooral besteed aan uitleg van en toelichting en reflectie op de te bestuderen literatuur ter voorbereiding van de colleges, de werkcolleges aan discussie over de gelezen teksten en de bespreking van en feedback op tussentijdse opdrachten.
Bijdrage
Actieve participatie tijdens de werkgroepbijeenkomsten; een productieve en coöperatieve instelling bij groepsopdrachten tijdens de werkcolleges; peer feedback bij ten minste een van de werkgroepopdrachten.
Voorbereiding
Van studenten wordt verwacht dat zij voorafgaand aan de colleges de geplande literatuur hebben bestudeerd en de geplande opdrachten hebben gemaakt.
Toetsing
Paper
Verplicht | Weging 80% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 6
Beoordeeld worden kennis van en inzicht in de bestudeerde literatuur, het vermogen hierop kritisch te reflecteren zowel in schriftelijk werk als in mondelinge bijdragen aan discussies en de vaardigheid om uit de bestudeerde literatuur probleem- en vraagstellingen voor onderzoek te destilleren en een eigen probleem- en vraagstelling te ontwerpen voor een kleinschalig onderzoek.
De deadlines voor de toetsen worden bekend gemaakt in de cursushandleiding die voorafgaand aan de cursus online beschikbaar zal worden gesteld via Blackboard.
Portfolio
Verplicht | Weging 20% | ECTS 1,5
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
De cursus veronderstelt dat je basale kennis hebt van de geschiedenis en theorie van theater en dans en bekend bent met de methode van dramaturgische voorstellingsanalyse. Daarnaast wordt verondersteld dat je vertrouwd bent met de online Chicago Manual of Style, die in de cursus wordt gehanteerd als verwijzingssysteem voor geraadpleegde bronnen; dat je in staat bent om gericht literatuur te zoeken en te vinden in de online database van de universiteitsbibliotheek;
Voorkennis kan worden opgedaan met
Aanvulling veronderstelde voorkennis: dat je in staat bent wetenschappelijke teksten te lezen en te verwerken; dat je een goed gestructureerde middellange tekst kunt schrijven met inzet van wetenschappelijk idioom; dat je weet hoe je een onderzoeksopzet maakt en welke eisen hieraan worden gesteld. Voorkennis kan worden opgedaan met de cursussen Inleiding theater en dans en Intermedialiteit.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
READERVoor de cursus wordt gebruik gemaakt van een speciaal voor deze cursus samengestelde reader.
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
A. Marschall | a.marschall@uu.nl |
Docenten
A. Marschall | a.marschall@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 30 oktober 2023 tot en met vrijdag 24 november 2023
Na-inschrijving
Van maandag 22 januari 2024 tot en met dinsdag 23 januari 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien