Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Kwantummechanica (2024/2025: periode 2)
Cursusdoel
Na het actief deelnemen aan de cursus is de student in staat om voor een eenvoudig kwantummechanisch probleem de Schrödingervergelijking op te stellen, de oplossingen te vinden of te benaderen, de uitkomst van metingen te voorspellen, en verslag te doen van de bevindingen.
- Kan de student de volgende vergelijkingen en principes reproduceren en in een redenering of berekening gebruiken: de Broglie vergelijking, Einstein-Planck relatie, operatoren voor energie, impuls, plaats, impulsmoment, ladderoperatoren, Hamiltonoperator, Schrödingervergelijking (ook in operatorvorm voor de harmonische oscillator), evolutieoperator, Hilbertruimte, Dirac notatie, meerdeeltjes golffunctie, onzekerheidsrelaties, spin-statistiek connectie en (anti)symmetrisatie, Stern-Gerlach experiment, correspondentieprincipe, Ehrenfest theorema, odd/even symmetrie, knopentheorema.
- Kan de student Schrödingervergelijking in 1 dimensie analytisch oplossen voor een aantal eenvoudige potentialen: free space, piecewise-constant, infinite square well, harmonic oscillator, en de uitkomsten en gevolgen van metingen voorspellen met behulp van het uitgebreide waarschijnlijkheidsprincipe.
- Kan de student de 3-dimensionale Schrödingervergelijking separeren voor een tijd-(of hoek) onafhankelijke potentiaal, en de gesepareerde vergelijkingen toepassen om een beginvoorwaardenprobleem op te lossen.
- Kan de student verwachtingswaarden en matrixelementen berekenen aan het Schrödinger-model van het waterstofatoom.
- Kan de student de Schrödingervergelijking opstellen en oplossen voor systemen met spin en baanimpulsmoment, inclusief precessie en Stern-Gerlach, en kleine impulsmomenten (1/2 +1/2 en 1/2+1) optellen.
- Kan de student een eenvoudig kwantummechanisch probleem numeriek en analytisch onderzoeken, en daarbij de begrippen separatie, normalisatie, convergentie, orthogonaliteit en compleetheid van de Hilbertruimte gebruiken, en bij daarvoor geschikte problemen eerste – en tweede orde (tijdonafhankelijke nietontaarde) storingsrekening dan wel het variatieprincipe toepassen.
- Kan de student zijn/haar bevindingen bij bovenstaande in een gestructureerd verslag communiceren, en daarbij samenwerken met een medestudent.
- Kan de student de essentiële formules en principes beknopt samenvatten, en deze beknopte samenvatting gebruiken bij het oplossen van vraagstukken.
Vakinhoudelijk
Werkvormen
Werkcollege
Toelichting
Aanwezigheid bij de werkcolleges is verplicht. Studenten die niet bij een meerderheid van de werkcolleges aanwezig zijn verliezen het recht op een herkansing of reparatietoets bij onvoldoende. Aanwezigheid bij tussentijdse toetsen, die tijdens de werkcollege uren worden afgenomen. (NB. Bij afwezigheid door ziekte of vergelijkbare zwaarwegende reden is reparatie of herkansing mogelijk.) Een verslag maakt deel uit van de toetsing en is verplicht.
Toetsing
Eindresultaat
Verplicht | Weging 100% | ECTS 7,5
Er worden meerdere verplichte deeltoetsen afgenomen tijdens de werkcollege uren.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Aanbevolen: Wiskundige technieken 3 Noodzakelijk: Infinitesimaalrekening, Lineaire algebra, Sterrenkunde en optica
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
- Natuur- en Sterrenkunde
- Natuur- en Sterrenkunde vanaf 2023-2024
- Natuurkunde en Scheikunde vanaf 2017-2018
- Natuurkunde en Scheikunde vanaf 2023-2024
- Natuurkunde en Wiskunde 2023-2024
- Natuurkunde en wiskunde vanaf 2019-2020
- Natuurkunde en wiskunde vanaf 2020-2021
- Natuurkunde en Wiskunde vanaf 2024-2025
- Wiskunde en toepassingen vanaf 2019-2020
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
BOEKD.J. Griffiths and D.F. Schroeter, Introduction to Quantum Mechanics, 3rd Edition, Cambridge University Press (2018) ISBN 978-1-107-18963-8 (de tweede editie (2005) is ook acceptabel)
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
prof. dr. A.P. Mosk | a.p.mosk@uu.nl |
Docenten
dr. L. Fritz | L.Fritz@uu.nl |
prof. dr. A.P. Mosk | a.p.mosk@uu.nl |
dr. G. de Vries | G.deVries@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 16 september 2024 tot en met vrijdag 27 september 2024
Na-inschrijving
Van maandag 21 oktober 2024 tot en met dinsdag 22 oktober 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien