Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Omstreden religieuze teksten. Bijbel en Koran tussen traditie en moderniteit (2024/2025: periode 4)
Cursusdoel
-Kennis op basaal niveau van wetenschappelijke methoden van historisch kritisch onderzoek van canonieke teksten (met name Bijbel en Koran).
-Vaardigheid in het analyseren van contemporaine debatten over religies in het licht van tekstuele claims over religies in die debatten.
-Vaardigheid om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren waarin tekstuele claims over religie kritisch worden geanalyseerd in het licht van de uitleg van canonieke teksten in traditie en moderniteit.
Vakinhoudelijk
In deze cursus komen omstreden religieuze teksten en hun uitleg aan de orde, teksten die in een religieuze traditie dan wel in het publieke debat over religie een steen des aanstoots blijken te zijn. Zo hebben het jodendom, het christendom en de islam teksten die uitgelegd zouden kunnen worden als aanzet tot religieus gelegitimeerde geweldsuitoefening, teksten die een juridisch procedé of een strafmaat voorschrijven die in de loop van de tijd op gespannen voet is komen te staan met veranderende inzichten. Voorbeelden van de eerste categorie zijn teksten die oproepen tot oorlog of die oorlog reguleren; voorbeelden van de tweede categorie is de zogeheten ‘lex tallionis’ (‘oog om oog, tand om tand’). Verder ontwikkelen religies visies op en constructies van gender en sexualiteit, met name in hun visie op sociale en religieuze rollen van man en vrouw of het (vermeende) verbod op homosexualiteit. Deze cursus bestudeert aan de hand van concrete casussen de manier waarop religies met teksten omgaan in het licht van traditionele uitlegmethoden maar binnen de context van de moderniteit. Dat gebeurt telkens in drie fasen. In een eerste stap onderzoeken we hoe tradities ‘struikelteksten’ als zodanig onderkennen en uitleggen. De autoriteit van teksten is immers niet absoluut: ze is, impliciet dan wel expliciet, bemiddeld door uitlegtradities. Verder onderzoeken we hoe een tekst aan herwaardering of herinterpretatie onderhevig kan raken. Tenslotte, hoe verhoudt die uitlegtraditie zich tot hedendaagse, seculiere waarderingen van die tekst in publiek debat, kranten, literatuur? Wat zegt dat over constructies van religie en religieuze betekenis in de moderniteit en over de impact van wetenschappelijke analyses op religies zelf?
Arbeidsmarktorientatie: De presentatie is afgeleid van een praxis in de journalistiek, en bereidt zo de studenten voor om op academisch niveau uitspraken of claims te wegen en te beoordelen.
Aanvullende informatie
Werkvormen
Werkcollege 1
Voorbereiding
Actieve voorbereiding op iedere bijeenkomst door A) Het lezen en samenvatten volgens instructie van de secundaire literatuur. B) Het uitvoeren van gerichte weekopdrachten en het wekelijks inleveren van de resultaten daarvan op Blackboard. C) Het in tweetallen voorbereiden van een presentatie.
Toetsing
Opdracht
Verplicht | Weging 60% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 4,5
Analytische en technische kennis (canonieke terminologie, traditionele en moderne hermeneutiek) en vaardigheden middels weekopdrachten: vinden en verwerken van primaire en secundaire bronnen middels weekopdrachten, systematische verwerking van theorie middels weekopdrachten en praktische toepassing van voornoemde vaardigheden in een gerichte casus en geleide discussie, en individueel paper.
Syllabus
Paper
Verplicht | Weging 40% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 3
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Kennis op inleidend niveau van Jodendom, Christendom, en Islam. Kennis op inleidend niveau van de wording van de Bijbel en de Koran en haar uitlegtraditie (kennis van terminologie als Canon en canoniciteit, Allegorie, Midrash, Hadith, Tafsir).
Voorkennis kan worden opgedaan met
'Who is Who in de Bijbel?' (RE1V18004) en/of de cursus Heilige teksten (RE2V18005); Jodendom: Natie, Religie, Cultuur (RE2V18001), en/of Islam: een levende traditie (IA1V19001)
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Inter cultural
- - Zelfbewustzijn
-
Open Society, Diversity
- - Gender
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
WNBArtikelen en teksten worden tijdens de cursus ter beschikking gesteld op Blackboard of zijn online via de UBU toegankelijk.
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
dr. H.L.M. Ottenheijm | H.L.M.Ottenheijm@uu.nl |
Docenten
dr. H.L.M. Ottenheijm | H.L.M.Ottenheijm@uu.nl |
dr. M. Sajid PhD | M.Sajid@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 4 november 2024 tot en met vrijdag 22 november 2024
Na-inschrijving
Van maandag 31 maart 2025 tot en met dinsdag 1 april 2025
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien