Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Eindwerkstuk: Gender & Postcolonial Studies
Cursusdoel
- bepalen en formuleren van een goede probleemstelling met logische deelvragen;
- uitwerken van een gedegen onderzoeksopzet;
- het opzetten van een goed gestructureerd paper;
- academisch schrijven;
- kritisch analyseren van, en reflecteren op teksten;
- corrigeren en verbeteren van eigen werk en dat van anderen.
Na afronding van de cursus heeft de student:
- zich leren positioneren in kritische feministische en/of postkoloniale en/of dekoloniale en/of queer studies debatten over kennis productie;
- een vermogen ontwikkeld om het gekozen theoretische kader en de methodologisch aanpak in te zetten en te verantwoorden;
- een vermogen ontwikkeld om te reflecteren op gemaakte keuzes en beperkingen.
Vakinhoudelijk
In Eindwerkstuk: Gender en Postcolonial Studies worden de verschillende stappen van de onderzoekscyclus in interdisciplinaire gender en postcolonial studies stapsgewijs doorlopen en verder uitgediept. Centraal in de cursus staat de rol van theorieën en methoden in geesteswetenschappelijk onderzoek en interdisciplinair gender studies onderzoek in het bijzonder. Studenten worden verwacht om een gender en/of postkoloniaal en/of dekoloniaal en/of queer studies perspectief te koppelen aan fenomenen naar keuze zoals taal, cultuur, geschiedenis, filosofie, communicatie, informatie, media & cultuur te bestuderen. Studenten scherpen het onderzoeksvoorstel dat ze hebben geschreven in Onderzoeksseminar: Gender en Postcolonial Studies VR3V16001 aan en voeren individueel een onderzoek uit. Dit onderzoek rapporteren studenten in de vorm van een BA-scriptie.
De cursus Onderzoeksseminar: Gender en Postcolonial Studies VR3V16001 geldt als ingangseis voor het BA Eindwerkstuk. Voor premasterstudenten geldt deze ingangseis alleen als de cursus is opgenomen in hun premaster traject.
Studenten wordt afgeraden zich in te schrijven voor cursussen die (deels) in dezelfde timeslots vallen als de timeslots van deze cursus.
Aanvullende informatie
Werkvormen
Toelichting
In de werkcolleges worden de verschillende stappen in het onderzoeksproces uitgediept. De werkcolleges zijn verder bedoeld als onderzoekslab waarin de studenten aan de slag gaan met hun eigen gender en/of postcolonial studies onderzoeksproject.
Voorbereiding
Studenten lezen de voorgeschreven teksten aandachtig door (soms 'close reading') en zoeken geschikte aanvullende literatuur die relevant is voor hun eigen interesse gebied (taal, cultuur, geschiedenis, filosofie, literatuur, media, cultuur).
Toetsing
Bachelorscriptie
Verplicht | Weging 100% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 7,5
De opdracht betreft het maken van een onderzoeksopzet. Deze wordt beoordeeld op: afbakening onderzoeksvraag, deelvragen, motivatie, theoretisch kader, en methode van data-verzameling. De BA-scriptie betreft een individueel uitgewerkte analyse gebaseerd op de onderzoeksopzet. De thesis wordt beoordeeld op de kwaliteit van de onderzoeksvraag, het theoretisch kader, de methode, de analyse (observatie en interpretatie) reflecties op deze onderdelen, en de samenhang.
Het programma met deadlines voor de opdrachten en toetsen wordt voor aanvang van het blok op Blackboard geplaatst. Studenten dienen hiervan kennis te nemen.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er moet voldaan zijn aan de cursus:
Voorkennis
TCS/LAS studenten: Verdiepingspakket Gender & Postcolonial Studies. Overige studenten: moeten gevorderd zijn in de minor Gender / minor Postcolonial Studies. Minstens drie van de vier cursussen van de minor moeten met een voldoende zijn afgerond.
Voorkennis kan worden opgedaan met
Minor Gender Studies: Blok 1 Historiography of Feminist Ideas Blok 2 Politics of Representation Blok 3 Gender, Ethnicity and Religion Blok 4 Visuality and Technology Minor Postcolonial Studies: Blok 1 Postcolonial Theory Blok 2 Postcolonial Configurations: Gender, Race and Culture Blok 3 Postcolonial Europe Blok 4 Framing Violence
Voertalen
- Engels
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Er is geen informatie over de verplichte literatuur bekend
Aanbevolen materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
BOEK | Ramazanoglu, C. & Holland, J. (2003). Feminist methodology. London: Sage. |
BOEK | Buikema, R., & Plate, L. (eds) (2015). Handboek genderstudies. Bussum: Coutinho. |
BOEK | Buikema, R. & Plate, L & Thiele, K. (eds) (2018) ‘Doing Gender in Media, Art and Culture. A Comprehensive Guide to Gender Studies’, 2nd Edition. London: Routledge. |
BOEK | Leurs, K. & Olivieri, D. (eds) (2015). Everyday feminist research praxis. Newcastle: CSP. |
BOEK | Feminist Research Practice: A Primer, Sharlene Hesse-Biber, 2013 (2nd edition) |
BOEK |
Coördinator
L.I. Candidatu | l.i.candidatu@uu.nl |
Docenten
Inschrijving
Inschrijving
Van dinsdag 30 mei 2023 tot en met vrijdag 23 juni 2023
Na-inschrijving
Van maandag 23 oktober 2023 tot en met dinsdag 24 oktober 2023
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien