Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Nederlandse theater- en danscultuur (2024/2025: periode 1)
Cursusdoel
- kennis van en gevorderd inzicht in artistieke en beleidsmatige ontwikkelingen in de Nederlandse theater- en danscultuur verworven;
- kennis genomen van belangrijke namen en fenomenen die bepalend zijn voor de Nederlandse theater- en danscultuur;
- zich georiënteerd op de beroepspraktijk door kennis te maken met gasten uit de theaterpraktijk (dramaturgen, journalisten, onderzoekers);
Na het behalen van de cursus kan de student:
- een kleinschalig archiefonderzoek ontwerpen en uitvoeren en reflecteren op de uitkomsten van onderzoek;
- kernconcepten uit de literatuur inzetten als theoretisch kader bij dit ontwerp;
- een vraagstelling ontwerpen in samenhang met methodologische verantwoording; bronnenonderzoek doen (data verzamelen en data-analyse);
- mondeling en schriftelijk rapporteren over de uitkomsten van het onderzoek.
Vakinhoudelijk
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur;
- TCS en LAS;
- Kies Op Maat-studenten;
- premasterstudenten.
In de afgelopen jaren lijkt er sprake van een heropleving van maatschappelijk protest: van de massale Black Lives Matter-protesten na de moord op George Floyd tot de klimaatdemonstraties en -blokkades van Extinction Rebellion. Deze protesten resoneren sterk binnen de Nederlandse theatersector. Niet alleen stellen theatermakers zich (opnieuw) de vraag hoe zich te verhouden tot de wereld buiten het theater, binnen de huidige golf van protest en activisme is ook ruimte ontstaan om met een kritische blik naar de eigen geschiedenis te kijken.
In deze cursus nemen we de hernieuwde aandacht voor protest, binnen én buiten het theater, als uitgangspunt om een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen het naoorlogse Nederlandse theater- en danslandschap in kaart te brengen en te analyseren. We zullen zien dat de kruisbestuiving tussen theater en protest als een rode draad door de naoorlogse Nederlandse theatergeschiedenis loopt, en dat ons huidige theaterbestel zelfs mede gevormd is door een protestactie (Aktie Tomaat, 1969). We kijken daarbij zowel naar protest tegen het theater als protest in en door het theater, en richten ons op de verschillende actoren die bij deze protesten betrokken zijn (e.g. beleidsmakers, theatermakers, recensenten en publiek). Zo krijgen we zicht op het theater als bestel en als veld.
De hoor- en werkcolleges behandelen belangrijke artistieke en beleidsmatige ontwikkelingen binnen de recente Nederlandse theatergeschiedenis, waarbij we oog hebben voor verschillende genres (o.a. toneel, dans, cabaret en musical). Ook bestuderen we teksten over de rol van protest in het theater en bekijken we hoe je theater kunt onderzoeken binnen een bredere maatschappelijke context. Hierbij grijpen we terug op het cultureel materialisme van Raymond Williams en de doorwerking van zijn ideeën binnen British cultural studies (Stuart Hall). Deze benadering vormt ook het uitgangspunt voor een klein theaterhistorisch archiefonderzoek dat je uitvoert in het tweede deel van de cursus. Verder krijg je een rondleiding door het belangrijkste Nederlandse theaterarchief en maak je kennis met verschillende experts uit het veld. Als startschot van het Verdiepingspakket Theater- en Danscultuur biedt deze cursus een kennismaking met het (Nederlandstalige) theaterveld.
Deze cursus is het eerste vak in het Verdiepingspakket Theater- en danscultuur en bouwt voort op de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan in basispakket 1 en 2 van de opleiding Media en cultuur. In dit pakket verdiepen studenten hun historische en theoretische kennis van het object en trainen zij vakspecifieke vaardigheden. Hierbij kun je denken aan onderzoeksmethodes die specifiek zijn voor het veld of de disciplines, of aan specifieke professionele vaardigheden.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
Werkvormen
Werkcollege
Toelichting
In de hoorcolleges worden belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse theater- en danscultuur geïntroduceerd. In de werkcolleges wordt gewerkt aan voorbereiding, uitvoering en reflectie op veldonderzoek.
Voorbereiding
Bestuderen opgegeven literatuur, voorbereiden kleine opdrachten, veldonderzoek en deelname aan een Why Theatre?-sessie.
Toetsing
Onderzoeksopzet
Verplicht | Weging 40% | ECTS 3
Kwaliteit van de argumentatie; methodologische verantwoording van een onderzoek met gebruikmaking van kernbegrippen uit de cursus.
Paper
Verplicht | Weging 60% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 4,5
Basale vaardigheden in het uitvoeren en schriftelijk rapporteren van een interview.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Basale kennis van de geschiedenis en theorie van theater en dans. Daarnaast wordt verondersteld dat je bekend bent met het Chicago-systeem voor het verwijzen naar en annoteren van literatuur; dat je in staat bent om gericht literatuur te zoeken en te vinden in online databases; dat je een goed gestructureerde middellange tekst kunt schrijven met inzet van wetenschappelijk idioom.
Voorkennis kan worden opgedaan met
Basale kennis op het gebied van theater en dans kan worden opgedaan in de cursus Inleiding theater en dans.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Open Society, Diversity
- - Gender
- - Activisme
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
WNBDe literatuur voor deze cursus hoeft niet aangeschaft te worden, maar wordt door de docent beschikbaar gesteld. Houd wel rekening met kosten voor voorstellingsbezoek.
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
D.C. Zijp MA | D.C.Zijp@uu.nl |
Docenten
D.C. Zijp MA | D.C.Zijp@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 3 juni 2024 tot en met vrijdag 21 juni 2024
Na-inschrijving
Van maandag 19 augustus 2024 tot en met dinsdag 20 augustus 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien