Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Moleculair genetische onderzoekstechniek (2025/2026: periode 2)
Cursusdoel
In deze cursus kun je moleculair-genetische kennis en vaardigheden opdoen en aan het einde van de cursus:
- Beschik je over uitgebreide moleculair-genetische kennis.
- Begrijp je moderne moleculair-genetische technieken en kun je deze toepassen.
- Ben je in staat om onderzoek in het lab uit te voeren en zorgvuldig te documenteren.
- Kun je de tijdens het practicum verkregen data kwalitatief en kwantitatief analyseren en interpreteren, met behulp van geschikte software zoals ‘R’ of ‘Fiji’.
- Kun je moleculair-genetische vraagstukken zelfstandig(er) benaderen en oplossen met de opgedane kennis en vaardigheden.
- Begrijp en pas je een systematische benadering toe bij het oplossen van biologische problemen en onderzoeksvragen.
- Heb je inzicht in complexe biologische systemen en kun je deze analyseren en hanteren.
- Ben je beter in staat om primaire wetenschappelijke artikelen (beter) te interpreteren met behulp van je opgedane kennis en vaardigheden.
- Een onderzoekcyclus begrijpen en in groepsverband uitvoeren, documenteren en analyseren met ‘R’.
- Browsers en databases gebruiken om informatie over genen te vinden en om DNA-sequenties te analyseren.
- Kritisch denken, eigene resultaten kritisch kunnen bediscussiëren en kritisch feedback kunnen geven en ontvangen.
Vaardigheden | Onderdeel van de cursus | Expliciet getoetst? |
Schrijven | Lab-documentatie. Practicum deel 1: labjournaal, deel 3 en 4: en labverslagen | JA. De lab-documentatie telt voor 40 % mee aan het eindcijfer. |
Omgaan met data | Practicum deel 1, 2, 3 en 4: lab-notities bijhouden, documentatie van de behaalde data in vorm van labjournaal en labverslagen, kwalitatieve en kwantitatieve data-analyse | Omgaan met data (resultaten) is een belangrijk aspect van het labjournaal en de labverslagen. De kwantitatieve en kwalitatieve data-analyse van deel 1, 2, 3 en 4 horen expliciet bij de inspanningsverplichtingen. In deel 3 en 4 wordt ook gebruik gemaakt van (zoekopdrachten en analyses) in data bases. |
Praktische onderzoeksvaardigheden | Practicum deel 1, 2, 3 en 4 | NEE. Het praktisch werk wordt niet met een cijfer beoordeeld, maar is verplicht onderdeel van de cursus. |
Samenwerken | Practicum deel 1, 2, 3 en 4; inclusief labdocumentatie | De samenwerking wordt niet direct beoordeeld met een cijfer, maar de cijfers voor het labjournaal en de labverslagen zijn koppelcijfers. |
Kritisch denken | Practicum deel 1, 2, 3 en 4: labjournaal en labverslagen | Peer-feedback geven en ontvangen is een expliciete categorie in de rubric voor het labjournaal en de labverslagen. Bovendien wordt verwacht dat de studenten met hulp van de docenten-feedback een leerlijn laten zien. |
Loopbaanoriëntatie | Nee | Nee |
Interdisciplinariteit | Nee | Nee |
Vakinhoudelijk
Capaciteit: 180 in timeslot AD en 90 in timeslot BC
Ingangseisen
Aantoonbare beheersing van de kennis van de cursussen Moleculaire Biologie en Genomica op niveau 1 van de bachelor opleiding Biologie of kennis die daarmee vergelijkbaar is.
B-B2MGOT14 is equivalent aan SK-B2MBBT en kan niet door MLS-studenten worden gevolgd. B-B2MGOT14 kan niet gevolgd worden door studenten die B-B3MCR18 succesvol hebben afgerond.
Studie-interesserichting
Moleculaire genetische onderzoekstechnieken is een kerncursus in de studie-interesserichtingen Celbiologie, Microbiologie, Neurobiologie, Ontwikkelingsbiologie en Plantenbiologie. Daarnaast kan het ook een passende cursus zijn voor de studie-interesserichtingen Theoretische biologie & Bioinformatica en Toxicologie.
Taal
De cursus wordt volledig in het Nederlands gegeven.
Inhoud
In deze voornamelijk praktische cursus leren jullie hoe je experimenteel processen in levende bacteriën, gisten, planten en zoogdiercellen kunt bestuderen, en de moleculair-genetische technieken die hiervoor worden toegepast. De technieken die jullie gaan leren en toepassen variëren van basale tot geavanceerde recombinante DNA-technieken, zoals: overdracht van genetisch materiaal tussen bacteriën, genetische mapping in planten, yeast-2-hybrid en genetische complementatie in gist, eiwitisolatie uit zoogdiercellen, Western blotting, immunocytochemie en confocale lasermicroscopie.
Buiten de praktijk leren jullie uitgebreid over de theoretische achtergrond achter de verschillende toepassingen, zodat jullie een beter beeld krijgen van welke techniek waarvoor het beste toepasbaar is.
Om je goed voor te bereiden op de practica krijg je iedere week hoorcolleges en zelfstudie-opdrachten. Tijdens de practica leren jullie ook nauwkeurig labnotities bij te houden en op basis daarvan een labjournaal of labverslag te schrijven. Dit is essentieel om experimenten reproduceerbaar te maken. Tijdens de nabesprekingen van de practica en de data-analysecolleges leer je hoe je de data die je tijdens het practicum hebt gegenereerd kwalitatief en kwantitatief analyseert.
Verder kun je in deze cursus je ‘Veilige Microbiologische Technieken’ (VMT) diploma behalen, een essentiële kwalificatie voor iedereen die in een laboratorium moleculair genetisch gaat werken.
Werkvormen:
Hoorcolleges, werkcolleges, practicum, computeropdrachten en zelfstudie. Alle benodigde informatie en studiemateriaal, zoals roosters, practicumhandleiding en opdrachten krijg je tijdens de cursus via Brightspace.
Toetsing:
De cursus is voldoende afgerond als je een voldoende (5,5 of hoger) haalt als eindcijfer.
Actieve deelname aan de hoorcolleges is aanbevolen, deelname aan de werkcolleges en de practica, inclusief voor- en nabesprekingen en het maken van de werk- en voorbereidingsopdrachten voor het practicum zijn verplicht. Er zijn twee deeltoetsen en je wordt beoordeelt op het schrijven van digitale labjournalen en labverslagen. De weging van de verschillende onderdelen en de regels voor herkansing worden aan het begin van de cursus bekend gemaakt.
Studiemateriaal
Verplicht:
- Labjas wordt door opleiding ter beschikking gesteld; het dragen van een eigen labjas is niet toegestaan.
Werkvormen
Hoorcollege
Inzage
Practicum
Werkcollege
Toetsing
Eindresultaat
Verplicht | Weging 100% | ECTS 7,5
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Je moet inschreven staan voor de volgende opleiding:
- Biologie, bachelor, voltijd
Voorkennis
Aantoonbare beheersing van de kennis van de cursussen Moleculaire biologie en Genomica op niveau 1 van de bachelor opleiding Biologie of kennis die daarmee vergelijkbaar is. B-B2MGOT14 is equivalent aan SK-B2MBBT en kan niet door MLS-studenten worden gevolgd. B-B2MGOT14 kan niet gevolgd worden door studenten die B-B3MCR18 succesvol hebben afgerond.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
WITTE JASVoor deze cursus wordt geen boek gebruikt maar zal er op de Brightspace pagina van de cursus worden verwezen naar verschillende websites/primaire wetenschappelijke artikelen. Ook de practicumhandleiding wordt op Brightspace beschikbaar gesteld en hoeft niet geprint te worden.
-
WITTE JASLabjas wordt door opleiding ter beschikking gesteld; het dragen van een eigen labjas is niet toegestaan.
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Opmerkingen
Let op : Er zijn 2 groepen, je moet een groep kiezen!! Groep 1: Timeslot AD Groep 2: Timeslot BC
Coördinator
dr. L.M. Will | L.M.Will@uu.nl |
Docenten
dr. L.M. Will | L.M.Will@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 15 september 2025 tot en met vrijdag 26 september 2025
Na-inschrijving
Van maandag 20 oktober 2025 tot en met dinsdag 21 oktober 2025
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien