Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Geschiedenis van het islamitische Midden-Oosten (600-1700)
Cursusdoel
1. kennis van de grondlijnen van de geschiedenis van de islamitische wereld vanaf de formatieve periode van de islam tot de vroegmoderne tijd.
2. basiskennis van concepten en benaderingen in de historiografie van de islam.
3. inzicht in bronnen en interdisciplinair methoden van historisch onderzoek naar de islam.
Vakinhoudelijk
In deze overzichtscursus verkennen we de geschiedenis van de islam en het Midden-Oosten van de late oudheid tot de opkomst van de rijkdomen van de Ottomanen, Safawieden en de Mogoldynastie. We reizen van het Spanje der Moren en Noord-Afrika in het westen naar India in het oosten, steken de Middellandse Zee en de Rode Zee over, rijzen door de Sahara en wagen ons over de Indische Oceaan. Kortom, we verkennen die wereld, waarin islam de belangrijkste sociaal-religieuze en culturele factor was (en blijft) en waar de drie belangrijkste talen van islam - Arabisch, Perzisch en Turks - werden gesproken en geschreven. Dit zijn de gebieden waar de meest invloedrijke moslimse rijken zich ontwikkelden, en het is in deze regio's dat enkele van de meest invloedrijke islamitische intellectuele en spirituele bewegingen vorm kregen.
Tijdens onze verkenning ontmoeten we kaliefen en hun hovelingen, geleerden en heiligen, krijgers en vrouwen, handelaren en eenvoudige mensen in steden en dorpen, en ontdekken we hoe zij de wereld van de islam vormgaven in de eerste duizend jaar van zijn geschiedenis. We doen dit door te luisteren naar hun stemmen die bewaard zijn gebleven in verschillende primaire bronnen - kronieken en documenten, poëzie en epische verhalen, kalligrafie en architectuur. We leren interdisciplinaire methoden te gebruiken om de feiten, causale verbanden en patronen in sociaal-politieke en religieuze ontwikkeling te ontdekken die deze verschillende bronnen verbergen. We zullen gedurende onze verkenning twee grote thema's beschouwen: (1) hoe de islam als een denksysteem de ontwikkeling van staten en samenlevingen in de middeleeuwen en de vroege moderne tijd beïnvloedde en (2) hoe de islam zelf werd gevormd door de staten en samenlevingen in het Midden-Oosten en daarbuiten, door oorlogen en veroveringen, evenals door handel en vreedzame coëxistentie.
Aanvullende informatie
Werkvormen
Werkcollege
Toelichting
In de hoorcolleges onderricht de docent de cursisten in de stof. Op de werkcolleges zijn verschillende opdrachten en oefeningen aan de orde waarin onder andere audiovisueel materiaal kritisch bekeken wordt en de verplichte literatuur voorbereid en bediscussieerd wordt. Een en ander gebeurt individueel of in groepen.
Voorbereiding
De cursisten worden geacht de bij de hoorcolleges aangegeven literatuur te hebben bestudeerd. Over dezelfde stof maken ze opdrachten die voor bepaalde deadlines moeten zijn ingeleverd, die in werkcolleges worden besproken, en waarvan de beoordeling meetelt voor het eindcijfer.
Toetsing
Essay 2
Verplicht | Weging 30% | ECTS 2,25
Referaat
Verplicht | Weging 35% | ECTS 2,63
Schriftelijk tentamen 1
Verplicht | Weging 35% | ECTS 2,63
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Basiskennis van de islam.
Voorkennis kan worden opgedaan met
IA1V19001 Islam een levende traditie.
Voertalen
- Engels
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Interdisciplinary
- - Conceptueel denken
- - Complexe vraagstukken
- - Integratie
- - Maatschappelijke relevantie
-
Body and mind
- - Filosofie van de geest
-
Open Society, Diversity
- - Diversiteit
- - Democratie, participatie en beleid
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
BOEK | Jo van Steenbergen, A History of the Islamic World, 600-1800. Empire, Dynastic Formations, and Heterogeneities in Pre-Modern Islamic West-Asia (Routledge, 2020), paperback |
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
E.D. Pukhovaia | e.d.pukhovaia@uu.nl |
Docenten
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 4 november 2024 tot en met vrijdag 22 november 2024
Naar OSIRIS-inschrijvingen
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien