Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Nieuwe media filosofie
Cursusdoel
- kennis van en inzicht in theorieën en concepten die voor een filosofische reflectie op technologie en nieuwe media van belang zijn;
- inzicht in het belang van deze techniek- en mediafilosofische vraagstukken in relatie tot het beroepenveld.
Na het behalen van de cursus kan de student:
- normatieve vooronderstellingen met betrekking tot nieuwe media herkennen, analyseren en kritisch bevragen;
- een beargumenteerde eigen positie innemen in een techniek- en mediafilosofisch debat;
- hedendaagse discussies over nieuwe media herleiden tot filosofische grondbeginselen, concepten en posities.
De student verwerft kennis van en inzicht in theorieën en concepten die voor een filosofische reflectie op nieuwe mediatechnologieën van belang zijn. Zij stellen de student in staat om o.a. ontologische en normatieve vooronderstellingen en implicaties met betrekking tot nieuwe media te herkennen, te analyseren en kritisch te bevragen. De kennis slaat daarbij ook bruggen te slaan naar kwesties die voor het beroepsveld actueel en relevant zijn.
Vakinhoudelijk
We maken daarbij gebruik van inzichten uit de volgende subdisciplines: techniekfilosofie, ethiek, politieke filosofie, cultuurfilosofie, mediatheorie en filosofische antropologie. De cursus is de laatste uit het verdiepingspakket Nieuwe media en digitale cultuur en voegt een filosofisch-conceptuele reflectie toe aan de sociaalculturele analyse van diverse digitale artefacten en praktijken die in de voorafgaande cursussen centraal stond.
Deze cursus is het vierde vak in het Verdiepingspakket Nieuwe media en Digitale Cultuur en de minor Cultuur, Communicatie en Nieuwe Media en bouwt voort op de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan in basispakket 1 en 2. In dit pakket verdiepen studenten hun historische en theoretische kennis van het nieuwe media en digitale cultuur en trainen zij vakspecifieke vaardigheden. Hierbij kun je denken aan onderzoeksmethodes die specifiek zijn voor het veld of de disciplines, of aan specifieke professionele vaardigheden.
Essay: wat wordt er beoordeeld?
- kracht van de argumentatie (logische consistentie, precisie);
- diepgang en nauwkeurigheid van de filosofische reflectie;
- inbedding in de cursusstof (relevante bronnen uit het cursusmateriaal worden aangehaald, met een minimum van drie bronnen en minstens éen eigen externe bron);
- taal en stijl (heldere betoogtrant, nauwkeurig geformuleerd, vrij van taal-, spel- en schrijffouten);
- formele aspecten (verwijzingssysteem consequent en correct toegepast, naam-nummer-werkgroep-docent op voorblad, regelafstand 1,5, lettergrootte 11, voldaan aan alle formele randvoorwaarden wat betreft gebruik van bronnen).
Aanvullende informatie
Dit is een cursus met voorrangsregels. Bekijk het stappenplan op onze website om erachter te komen hoe en wanneer je je voor deze cursus kunt inschrijven.
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur;
- BA TCS en LAS;
- studenten die zich hebben ingeschreven voor de minor Cultuur, communicatie en media;
- premasterstudenten.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als onderdeel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
Werkvormen
Toelichting
De hoorcolleges bieden een context bij de opdrachten in de werkcolleges en zijn een aanvulling op te lezen teksten. Tijdens de werkcolleges vindt er verdieping van de literatuur plaats d.m.v. besprekingen van concrete voorbeelden en worden concepten en uitgangspunten onderzocht.
Bijdrage
Actieve bijdrage aan discussies. Teamopdracht.
Voorbereiding
Kritisch bestuderen van opgegeven literatuur en het zoeken naar en bestuderen van aanvullend materiaal. Aanwezigheid is verplicht.
WerkcollegeToetsing
Essay
Verplicht | Weging 70% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 5,25
Zie veld inhoud.
Opdracht
Verplicht | Weging 30% | ECTS 2,25
Het vermogen om in gesproken woord 1) een vergelijkende analyse te ontwikkelen van filosofische theorieën en concepten in relatie tot mediatechnologie en communicatie; 2) kritisch te reflecteren op vooronderstellingen en implicaties in relatie tot (nieuwe) media; 3) een goed gestructureerde en beargumenteerde eigen positie en stellingname t.a.v. een voor de cursus relevant onderwerp in te nemen en hierover met mede-studenten een discussie te voeren.
Portfolio
Verplicht
Deze opdracht wordt niet apart becijferd.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Basale kennis hebt van de geschiedenis en theorie van nieuwe media en digitale cultuur en ervaring hebt met het kritisch reflecteren op deze theorie. Daarnaast wordt verondersteld dat je bekend bent met het Chicago of MLA systeem voor het verwijzen naar en annoteren van literatuur; dat je in staat bent om gericht bronnen/literatuur te zoeken en te vinden in de online database van de universiteitsbibliotheek;
Voorkennis kan worden opgedaan met
Vervolg veronderstelde voorkennis: dat je in staat bent wetenschappelijke teksten te lezen en te verwerken; dat je een goed gestructureerde middellange tekst kunt schrijven met inzet van wetenschappelijk idioom; dat je weet hoe je een onderzoeksopzet maakt en welke eisen hieraan worden gesteld. Goede beheersing van de Nederlandse taal (lezen, spreken en schrijven) is vereist. Exchange studenten mogen in overleg met de docent individuele toetsen in het Engels inleveren.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Digitalisation
- - Algoritmes
- - Platformisering
-
Open Society, Diversity
- - Gender
-
Open Science
- - Wetenschap en samenleving
-
Technology and society
- - Smart cities
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
LITERATUUR | Online teksten. |
Aanbevolen materiaal
Materiaal | Omschrijving |
---|---|
LITERATUUR | Scharff & Dusek (red.), Philosophy of Technology: The Technological Condition - An Anthology (Oxford: Blackwell Publishing, 2014, 2nd edition). |
Opmerkingen
Voorrangsregels
Coördinator
dr. M.L. de Lange | M.L.deLange@uu.nl |
Docenten
N. Gelissen | n.gelissen@uu.nl |
dr. M.L. de Lange | M.L.deLange@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 4 november 2024 tot en met vrijdag 22 november 2024
Naar OSIRIS-inschrijvingen
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien