Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Dramaturgie en scenografie (2023/2024: periode 4)
Cursusdoel
- kennis gemaakt met de scenografie als artistieke praktijk;
- kennis gemaakt met dramaturgie als beroepspraktijk;
- kennis gemaakt met diverse professionals uit de theaterpraktijk (makers, dramaturgen etc.);
- geoefend met het communiceren van dramaturgische observaties;
- inzicht verworven in theoretische concepten waarmee dramaturgische strategieën in performance geduid kunnen worden.
Na het behalen van deze cursus kan de student:
- een dramaturgische analyse uitvoeren van een performance en bevindingen van de analyse weergeven in een samenhangend betoog;
- een theoretisch kader operationaliseren en actief inzetten bij het maken van deze dramaturgische analyse.
Vakinhoudelijk
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur;
- BA TCS en LAS;
- Kies Op Maat-studenten;
- premasterstudenten.
Dramaturgie en scenografie zijn belangrijke praktijken in het theater, maar ook in ons dagelijks leven. We leven immers in een tot in de details vormgegeven wereld, die bovendien op een bepaalde, doorgaans betekenisvolle manier geordend is. Dramaturgie en scenografie houden zich beide bezig met het vormgeven en ontwerpen van structuren in de brede zin van het woord, en de betekenis daarvan. Scenografie betreft het ontwerp van ruimte, licht, objecten, geluid, kostuums, de inzet van audio-en videotechnologie etc. Dramaturgie is een kapstokterm voor allerlei vormen van reflectie op deze en andere ontwerpen. Dramaturgen en scenografen houden zich ieder op eigen wijze bezig met de vraag hoe materialen, lichamen, ruimte en tijd geordend kunnen worden, wat de werking van deze ordening is, hoe de toeschouwer hierdoor wordt aangesproken en hoe als gevolg daarvan betekenis en ervaring ontstaat. We bestuderen scenografie en dramaturgie in deze cursus vanuit het perspectief van een ontwikkeling die door Hans-Thies Lehmann is omschreven als transitie van ‘logos naar landschap’, dat wil zeggen van structuren die bepaald worden door eenheid, causaliteit en coherentie naar structuren die bepaald worden door fragmentarisatie, meerlagigheid, toeval etc. In deze cursus leer je hoe je hedendaagse vormen van compositie en structurering in theater, dans, performances en installaties kunt herkennen, beschrijven en duiden (dramaturgische analyse) en hoe je jouw dramaturgische observaties hierover kunt delen met makers/ontwerpers uit de praktijk. Ontmoetingen met dramaturgen en makers maken daarom een belangrijk deel uit van de cursus. In week 4 en 5 van de cursus nemen we intensief deel aan het Spring Performing Arts festival, via voorstellingsbezoek en deelname aan de Spring Academy (gesprekken, ontmoetingen en workshops). Studenten worden geacht alle dagen van dit festival vooralsnog vrij te houden (zie www.springutrecht.nl). Het exacte programma wordt voorafgaand aan de cursus bekend gemaakt.
Deze cursus bouwt voort op de getrainde vaardigheden uit de cursus Inleiding theater en dans waar studenten op inleidend niveau kennis hebben gemaakt met de methode van dramaturgische analyse, als een specifieke vorm van voorstellingsanalyse. In deze cursus richten we de aandacht in het bijzonder op het operationaliseren van een theoretisch kader bij het maken van zo’n analyse. Deze cursus maakt deel uit van het verdiepingspakket Theater- en danscultuur. Na de twee theoretisch georiënteerde cursussen in blok 2 en 3 van dit verdiepingspakket biedt deze cursus een actieve oriëntatie op dramaturgie als een beroepspraktijk.
Deze cursus is het vierde vak in het Verdiepingspakket Theater- en danscultuur.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
Werkvormen
Werkcollege
Toelichting
De cursus bestaat uit hoorcollege en werkcolleges. Daarnaast nemen studenten verplicht deel aan de Spring Academy van het SPRING Performing Arts Festival dat in week 4 en 5 in Utrecht plaatsvindt. Dit is een intensief programma. Studenten worden geacht alle dagen van dit festival vooralsnog vrij te houden. Het exacte programma wordt voorafgaand aan de cursus bekend gemaakt.
Bijdrage
Actieve participatie tijdens de werkgroepbijeenkomsten; een productieve en coöperatieve instelling bij groepsopdrachten tijdens de werkcolleges; peer feedback bij ten minste een van de werkgroepopdrachten.
Voorbereiding
Bestuderen van de opgegeven literatuur voor ieder college, maken van de weekopdrachten ter voorbereiding op het werkcollege, deelname aan programma Spring Performing Arts Festival en het bijbehorende voorstellingsbezoek.
Toetsing
Opdracht
Verplicht | Weging 50% | ECTS 3,75
Diepgang en volledigheid van dramaturgisch dossier; analytische vaardigheden en de vaardigheid om observaties over voorstellingen op heldere en constructieve wijze schriftelijk te communiceren.
Paper
Verplicht | Weging 50% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 3,75
De mate waarin de student in staat is dramaturgische strategieën in theater, dans en performance te herkennen, beschrijven en duiden voor wat betreft hun werking en effect (dramaturgische analyse), deze analyse te ondersteunen met en in te bedden in aangereikte theorie en concepten. Voor de eindopdracht geldt een verplichte voldoende.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
De cursus veronderstelt dat je basale kennis hebt van de geschiedenis en theorie van theater en dans en bekend bent met de methode van dramaturgische voorstellingsanalyse. Deze kennis kan worden opgedaan in de cursus Inleiding theater en dans (blok 4). Een goede beheersing van de Nederlandse taal in lezen, spreken en schrijven is een vereiste voor deelname aan de cursus. Daarnaast wordt verondersteld dat je bekend met het Chicago of MLA systeem voor het verwijzen naar en annoteren van literatuur
Voorkennis kan worden opgedaan met
Vervolg veronderstelde voorkennis: dat je in staat bent om gericht literatuur te zoeken en te vinden in de online database van de universiteitsbibliotheek; dat je in staat bent wetenschappelijke teksten te lezen en te verwerken; dat je een goed gestructureerde middellange tekst kunt schrijven met inzet van wetenschappelijk idioom. Deze kennis en vaardigheden kun je hebben opgedaan in basispakket 1 en 2 Media en cultuur.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Creative
- - Creatieve Werkvorm
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Er is geen informatie over de verplichte literatuur bekend
Aanbevolen materiaal
-
WNB
Coördinator
dr. L.W. Groot Nibbelink | L.W.GrootNibbelink@uu.nl |
Docenten
dr. L.W. Groot Nibbelink | L.W.GrootNibbelink@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 30 oktober 2023 tot en met vrijdag 24 november 2023
Na-inschrijving
Van dinsdag 2 april 2024 tot en met woensdag 3 april 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien