Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Film, tekst, context (2023/2024: Periode 3)
Cursusdoel
- het verdiepen en verbreden van je kennis van theoretische perspectieven op de relatie tussen films en hun context;
- het ontwikkelen van je vaardigheden m.b.t. het ontwerpen van wetenschappelijk onderzoek;
- het het ontwikkelen en versterken van je vaardigheden m.b.t. het schrijven van wetenschappelijke en journalistieke teksten;
- het verder ontwikkelen van je vaardigheden m.b.t. het analyseren van films;
- het versterken van je vaardigheden in het zoeken van wetenschappelijke literatuur;
- het versterken van je vaardigheid in het kritisch lezen van wetenschappelijke teksten;
- het uitbreiden van je repertoirekennis op filmgebied.
Vakinhoudelijk
De volgende studenten zijn gegarandeerd van een plaats:
- BA Media en cultuur;
- BA TCS en LAS;
- premasterstudenten.
Al zo lang het medium bestaat is de relatie tussen specifieke films en hun context (b.v. industrie, oeuvre van de regisseur, genre, samenleving) een onderwerp dat zowel binnen als buiten de wetenschap voortdurend aan de orde wordt gesteld. Wat zegt een specifieke film over de wereld, ofwel: waar gaat die film over? Is film een spiegel van de maatschappij? Veramerikaniseren wij door het zien van Hollywood-films? Hoe beïnvloedt het werk van één filmmaker dat van andere? Op de vraag hoe we zulke tekst-context relaties het best kunnen conceptualiseren en analyseren, zijn in de loop der tijd uiteenlopende antwoorden gegeven. Vaak zijn die antwoorden verbonden met specifieke theoretische kaders. In de cursus laten we een aantal daarvan de revue passeren. Daarop aansluitend doe je zelf onderzoek naar de relatie tussen tekstuele en contextuele aspecten van één specifieke film. Daarbij maak je kennis met vormen van analyse die bij uitstek gericht zijn op het verhelderen van tekst-context verbanden: thematische analyse, deconstructie en de analyse van intertekstuele relaties.
Om de cursus filminhoudelijk gezien voldoende focus te geven, behandelen we de tekst-context problematiek aan de hand van één genre: de heritage film. Heritage films zijn films over historische onderwerpen of verfilmingen van “grote werken” uit de literatuurgeschiedenis (denk aan een kaskraker als The King’s Speech (2010), de geschilderde animatiefilm Loving Vincent (2017), maar ook aan de eindeloze reeks Jane Austin-verfilmingen). Verder zijn het vaak typische “cross over”-films: op de grens van main stream en art house. De keuze voor de casus heritage film betekent echter niet dat dit een "cursus over heritage film" is. Het thema van de cursus is een theoretisch probleem: de relatie tekst-context in het geval van film.
De cursus beoogt niet alleen het versterken van je (film-)analytische vaardigheden, maar ook je schrijftechniek. Naast wetenschappelijk schrijven, komt het schrijven aan bod van langere journalistieke stukken.
Deze cursus is het 3e vak in het verdiepingspakket Film- en mediacultuur.
Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
Aanvullende informatie
Werkvormen
Toelichting
In de hoorcolleges wordt vooral de theoretische stof geïntroduceerd en nader toegelicht. De werkcolleges sturen en ondersteunen de uitvoering van opdrachten en bereiden voor op de afsluitende toets. NB verwachte prestaties gelden voor alle werkvormen.
Bijdrage
Nemen van verantwoordelijkheid voor het tot een goed einde brengen van groepsopdrachten (zowel planning/coördinatie, als concrete uitvoering van het werk en het leveren van peer-feedback).
Voorbereiding
Tevoren bestuderen van teksten, uitvoeren/voorbereiden van opdrachten en oefeningen, bekijken van films/filmfragmenten.
Video/FilmvertoningWerkcollege
Toetsing
Opdracht
Verplicht | Weging 40% | ECTS 3
- Beheersing van de in de hoor- en werkcolleges behandelde stof, zoals blijkend uit de wijze waarop die stof wordt ingezet bij het ontwerpen en uitvoeren van een schrijfproject. - Filmanalysevaardigheden. - Vermogen om zelfstandig aanvullende wetenschappelijke literatuur te zoeken, te selecteren op kwaliteit en bruikbaarheid, en overtuigend in te zetten in eigen werk. - Academische schrijfvaardigheid.
Deadlines staan per toetsonderdeel vermeld in de cursushandleiding.
Paper
Verplicht | Weging 60% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 4,5
- Beheersing van de in de hoor- en werkcolleges behandelde stof, zoals blijkend uit de wijze waarop die stof wordt ingezet bij het ontwerpen en uitvoeren van een schrijfproject. - Filmanalysevaardigheden. - Vermogen om zelfstandig aanvullende wetenschappelijke literatuur te zoeken, te selecteren op kwaliteit en bruikbaarheid, en overtuigend in te zetten in eigen werk. - Academische schrijfvaardigheid.
Deadlines staan per toetsonderdeel vermeld in de cursushandleiding.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Basale kennis van de geschiedenis van film en bioscoop en op inleidend niveau ervaring met tekstuele analyse van niet-filmische bronnen (historische bronnenkritiek). Daarnaast wordt verondersteld dat je bekend bent met het Chicago of MLA annotatiesysteem en in staat bent om gericht bronnen/literatuur te zoeken en te vinden. Tot slot weet je een goed gestructureerde en beargumenteerde middellange academische tekst te schrijven in correct Nederlands.
Voorkennis kan worden opgedaan met
Studenten dienen de cursus Inleiding film (MEC basispakket 2) te hebben afgerond voor aanvang van de cursus. Studenten die de cursus Inleiding film niet hebben afgerond worden geacht om in overleg met de docent de literatuur van Inleiding film zelfstandig te bestuderen ter voorbereiding op deze cursus.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Creative
- - Creatieve Werkvorm
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
DIVERSELiteratuur wordt beschikbaar gesteld via Blackboard, films zelf aan te schaffen of te huren op drager naar voorkeur (voor zover niet online gratis toegankelijk).
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
dr. A.W.T. van der Velden | a.vandervelden@uu.nl |
Docenten
dr. A.W.T. van der Velden | a.vandervelden@uu.nl |
R.J.M. Vriend MA | r.j.m.vriend@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 30 oktober 2023 tot en met vrijdag 24 november 2023
Na-inschrijving
Van maandag 22 januari 2024 tot en met dinsdag 23 januari 2024
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien