Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Grondslagen van recht (2025/2026: periode 1)
Cursusdoel
Na afloop van de cursus heeft de student:
- vanuit een rechtsfilosofisch en rechtstheoretisch perspectief, kennis en begrip van, en inzicht in, de fundamentele wetenschappelijke vragen betreffende: de aard van het recht, de relatie tussen recht en moraal, het hoe en het waarom van rechtsvorming, noties van rechtvaardigheid, de betekenis van en relatie tussen vrijheid, gelijkheid en solidariteit in de Nederlandse rechtsorde
- beschikt de student tevens over parate juridische kennis betreffende de betekenis van rechtsregels, rechtsgebieden, rechtsbronnen, de rechterlijke organisatie, wetgeving, eerlijk proces en procesrecht
- vanuit een rechtsfilosofisch en rechtstheoretisch perspectief, inzicht in de vier typen van wetenschappelijke vragen met een focus op conceptuele en normatieve vragen
2. Contextuele inbedding
Na afloop van de cursus heeft de student, vanuit een rechtsfilosofisch en rechtstheoretisch perspectief:
- inzicht in de maatschappelijke context van de fundamentele vragen
- vanuit een rechtsfilosofisch en rechts¬theoretisch perspectiefinzicht in de wetenschappelijke verdieping van de vragen op basis van primaire wetenschappelijke literatuur (al dan niet in aansluiting op de maatschappelijke context).
3. Algemene academische en juridische vaardigheden
Na afloop van de cursus:
- is de student in staat om wetenschappelijke literatuur te waarderen, te verwerken en te ordenen (inclusief bronvermelding)
- is de student in staat om rechtspraak te analyseren en te evalueren
- beschikt de student over algemene academische analytische vaardigheden
- heeft de student geoefend met argumentatievaardigheden
- heeft de student kennisgemaakt met reflectieve en professionele vaardigheden
Vakinhoudelijk
In de cursus Grondslagen van recht verkrijgen studenten kennis, begrip en inzicht in achterliggende beginselen en waarden van het recht. Deze waarden en beginselen worden als fundamentele (wetenschappelijke) vragen gepresenteerd. Deze vragen zijn normatief en conceptueel van aard en worden vanuit rechtstheoretisch en rechtsfilosofisch perspectief belicht. Studenten maken kennis met deze twee typen van vragen en krijgen inzicht in het belang van het onderscheid tussen de typen vragen.
De fundamentele wetenschappelijke vragen waarover studenten kennis, begrip en inzicht verkrijgen, zijn de volgende vragen:
- Wat is recht?
- In hoeverre is recht noodzakelijk voor sociale orde?
- Wat is de relatie tussen recht en moraal en tussen recht en samenleving?
- Wat is de rol van de rechter gezien de (on)bepaaldheid van het recht?
- Wat is de verhouding tussen recht en rechtvaardigheid tegen de achtergrond van de kernwaarden vrijheid en gelijkheid die aan het Nederlandse recht ten grondslag liggen?
Het onderwijs wordt aangeboden in een vaste structuur. Een onderwijsweek start op de maandag met verschillende collegeclips, gevolgd door een werkgroep en een digitale opdracht op de dinsdag, woensdag of donderdag en wordt afgesloten met een verdiepingscollege op de vrijdag. De spreiding van de contacturen in een onderwijsweek wordt gefaciliteerd door een online omgeving die als brug fungeert tussen die contacturen. In die omgeving kunnen studenten terecht voor het studiemateriaal (de literatuur en de opdrachten), de digitale opdrachten, de collegeclips en de opnames van de verdiepingscolleges. Het stimuleert studenten elke dag met de cursus bezig te zijn en zo in een studieflow te komen.
De cursus heeft twee toetsmomenten: een schrijfopdracht (30%) en een eindtoets, bestaande uit meerkeuzevragen en open kennis- en inzichts- en toepassingsvragen (70%).
Studenten bekwamen zich, op niveau 1, in waardering, verwerking en ordening van wetenschappelijke literatuur; in het verwijzen naar wetenschappelijke en juridische bronnen via adequate bronverwijzing; in het uitvoeren van een (meta)juridisch onderzoek op basis van een gegeven onderzoeksvraag en structuur; algemene academische analytische vaardigheden; het analyseren en evalueren van rechtspraak; argumentatievaardigheden; en reflectieve en professionele vaardigheden.
De cursus krijgt zijn vervolg in Perspectieven op recht. Daar wordt voortgebouwd op de thematiek van recht en rechtvaardigheid tegen de achtergrond van de drie kernwaarden en worden naast de normatieve en conceptuele typen van vragen ook de empirische en rechtsinterpretatieve vragen geïntroduceerd.
Literatuur
De literatuur voor de cursus omvat onder meer de boeken Hoofdlijnen, Achtergronden, Vaardigheden uit de serie Grondslagen van het recht. Overige literatuur wordt via de digitale leeromgeving beschikbaar gesteld.
De structuur van het onderwijs
Het onderwijs kent een vaste structuur. Een typische onderwijsweek bestaat uit het bestuderen van collegeclips aan het begin van de week (gemiddeld een uur) op maandag, een werkgroep (twee uur) op dinsdag, woensdag of donderdag, een digitale opdracht (een uur) op dinsdag, woensdag of donderdag en een afsluitend verdiepingscollege (twee uur) op vrijdag.
In de collegeclips worden de hoofdthema’s van die week geïntroduceerd en toegelicht.
In de werkgroep gaan studenten met de fundamentele vraag aan de slag op basis van de voorgeschreven literatuur en opdrachten. De literatuur wordt voorafgaande aan de werkgroep bestudeerd en de opdrachten worden voorbereid en worden vervolgens in de werkgroep besproken.
Tijdens de digitale opdracht staat de ontwikkeling van juridische vaardigheden centraal.
Tijdens het verdiepingscollege op vrijdag gaan we het eerste deel in op vaardigheden, in het bijzonder op schrijfvaardigheden om studenten extra handvatten te bieden bij het schrijven van hun eerste academische paper. In het tweede gedeelte gaan we nader in op de cursusmaterie en zullen we verdiepende thema’s bespreken.
Deze onderwijsstructuur wordt ondersteund door de digitale leeromgeving in Brightspace. In deze omgeving staan de weekthema’s verder uitgewerkt met de verplichte literatuur, opdrachten en ander aanvullend materiaal. De weekstructuur kan schematisch vorm worden gegeven
Werkvormen
Ik ben herhaler - timeslot C
Verdiepingscollege in timeslot D
Werkgroep
minor-/bijvakstudent -timeslot C
Toetsing
Digitale eindtoets
Verplicht | Weging 70% | Minimum cijfer 1,0 | ECTS 5,25
Opdracht
Verplicht | Weging 30% | Minimum cijfer 1,0 | ECTS 2,25
Studenten krijgen algemene feedback op in tweetallen te maken deelopdrachten. Op de eindversie van de paper geeft de docent schriftelijke en desgewenst mondelinge gerichte feedback.
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Er is geen informatie over benodigde voorkennis bekend.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
- Liberal Arts & Sciences (vanaf 2019-20)
- Minor Inleiding in het recht voor niet-juristen
- Minor Theorie van het recht voor niet-juristen
- Multidisciplinair (start 2014 en eerder)
- Multidisciplinair (start 2015 en later)
- Notarieel (start 2014 en eerder)
- Notarieel (start 2015 en later)
- Toga (start 2014 en eerder)
- Toga (start 2015 en later)
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Er is geen informatie over de verplichte literatuur bekend
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
mr. L. ten Haaf | l.tenhaaf@uu.nl |
Docenten
mr. L. ten Haaf | l.tenhaaf@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving niet via OSIRIS
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien