Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Inleiding scientific computing (2024/2025: periode 4)
Cursusdoel
Vakinhoudelijk
Het vak bestaat uit twee modules (differentiaalvergelijkingen en CT-scans) die afzonderlijk worden getoetst en samen tot het eindcijfer leiden.
Dit vak is een goede oriëntatie op een eventuele masterspecialisatie Scientific Computing en geeft een brede kijk op het vakgebied. Het vak Inleiding Scientific Computing is één van de modelleringsvakken waar wiskundestudenten er tenminste één van moeten kiezen. Zie voor meer informatie over de studiepaden de studentenwebsite.
Leerdoelen:
De student leert:
- de theorie achter verschillende veel gebruikte numerieke methoden voor (fractionele) differentiaalvergelijkingen, stelsels vergelijkingen, discrete Fourier transformatie.
- dat Scientific Computing gebruik maakt van technieken uit zowel de Numerieke Wiskunde (analyse en algebra), Informatica en het toepassingsgebied en dat het afstemmen van parameters in de oplosmethode voor optimale prestatie kennis van deze vakgebieden vereist. In het bijzonder beseft de student dat in de beroepspraktijk Scientific Computing teamwerk is, maar dat optimale communicatie in het team enige kennis van alle disciplines vereist,
- dat, om een goed presenterende oplosmethode te ontwerpen, theoretische analyse vaak gecomplementeerd moeten worden met gerichte numerieke experimenten,
- modelleerargumenten begrijpen en, voor aan de behandelde stof gerelateerde problemen zelf toepassen, een kritische houding ten opzichte van zijn eigen numerieke experimentele resultaten,
- de numerieke oplosmethode coderen in een gestructureerde code,
- een helder en beknopt verslag schrijven op basis van gegeven opdrachten, met centraal daarin een verantwoorde keuze voor de numerieke oplosmethode en het doen van numerieke experimenten in de context van het toepassingsgebied (inclusief modellering en codering).
Er zijn twee maal twee uur hoorcollege en twee maal twee uur werkcollege per week.
Toetsing:
Twee verslagen (één per module), die ieder even zwaar mee tellen bepalen het eindcijfer van het vak. Ieder verslag moet minimaal het cijfer 5 hebben en het afgeronde eindcijfer moet minimaal een 6 zijn. De verslagen mogen in samenwerking met (maximaal) één medestudent geschreven worden. Iedere student is echter individueel aansprakelijk voor het hele verslag. Verslagen kunnen individueel nabesproken worden. De nabespreking kan het cijfer beïnvloeden.
Herkansing en inspanningsverplichting:
Studenten met een eindcijfer 4 of 5 of die niet voldoen aan boven gestelde criteria mogen herkansen. Deze herkansing bestaat uit het verbeteren van één van de twee verslagen binnen 3 weken na de bepaling van het eindcijfer van de cursus.
Studenten die een lager eindcijfer hebben dan een 4 mogen alleen meedoen aan de herkansing als zij voldoen aan de inspanningsverplichting van het vak, te weten: aanwezigheid bij tenminste de helft van de cursusbijeenkomsten (per module) en tenminste één verslag hebben geschreven dat is beoordeeld met tenminste een cijfer 5.
Taal van het vak:
Nederlands, maar het vak kan ook in het Engels gegeven worden in het geval van buitenlandse deelnemers. Alle informatie en cursusmateriaal is beschikbaar in het Engels, zie de cursuswebsite.
Werkvormen
Werkcollege
Toetsing
Eindresultaat
Verplicht | Weging 100% | ECTS 7,5
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Er is geen informatie over verplichte ingangseisen bekend.
Voorkennis
Infinitesimaalrekening en Lineaire algebra 1 en 2 (WISB107 en 108), Programmeren voor Wiskunde (WISB152), en numerieke wiskunde (WISB251). Voor bijvakstudenten: dit is een derdejaars wiskundevak, en veronderstelt dus een stevige basis in de wiskunde op universitair niveau.
Voertalen
- Engels
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
- Informatica en wiskunde vanaf 2019-2020
- Informatica en wiskunde vanaf 2022-2023
- Informatica en wiskunde vanaf 2024-2025
- Minor Wiskunde
- Natuurkunde en Wiskunde 2023-2024
- Natuurkunde en wiskunde vanaf 2019-2020
- Natuurkunde en wiskunde vanaf 2020-2021
- Natuurkunde en Wiskunde vanaf 2024-2025
- Theoretical Physics vanaf 2020-2021
- Wiskunde en Economie vanaf 2022-2023
- Wiskunde en Economie vanaf 2024-2025
- Wiskunde en toepassingen vanaf 2019-2020
- Wiskunde en toepassingen vanaf 2022-2023
- Wiskunde en toepassingen vanaf 2024-2025
- Wiskunde vanaf 2019-2020
- Wiskunde vanaf 2022-2023
- Wiskunde vanaf 2024-2025
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
-
DIVERSEDe gebruikte literatuur zal tijdens het eerste college van iedere module worden gedeeld met de studenten.
Aanbevolen materiaal
-
SOFTWAREUA10190 Matlab 2013a of hoger (deel 1 van het vak) en Python (deel 2 van het vak)
Coördinator
dr. P.A. Zegeling | P.A.Zegeling@uu.nl |
Docenten
prof. dr. T. van Leeuwen | T.vanLeeuwen@uu.nl |
dr. P.A. Zegeling | P.A.Zegeling@uu.nl |
Inschrijving
Inschrijving
Van maandag 27 januari 2025 tot en met vrijdag 7 februari 2025
Na-inschrijving
Van maandag 31 maart 2025 tot en met dinsdag 1 april 2025
Inschrijving niet geopend
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien