Uw huidige browser heeft updates nodig. Zolang u niet update zullen bepaalde functionaliteiten op de website niet beschikbaar zijn.
Let op: het geselecteerde rooster heeft overlappende bijeenkomsten.
Volgens onze gegevens heb je nog geen vakken behaald.
Je planning is nog niet opgeslagen
Let op! Uw planning heeft vakken in dezelfde periode met overlappend timeslot
Introductiecursus voor Medical Humanities (2024/2025: periode 4)
Cursusdoel
- de structuur van de Nederlandse gezondheidszorg begrijpen en analyseren;
- concepten en begrippen kennen en toepassen die de Nederlandse gezondheidszorg kenmerken;
- (medisch) jargon en de anatomie van het menselijk lichaam kennen;
- kritisch en creatief nadenken en schrijven;
- zich inleven in het perspectief van een voor hen onbekende discipline;
- complexe zorgvraagstukken analyseren en bediscussiëren;
- opgedane kennis en vaardigheden delen met studenten uit andere disciplines.
Vakinhoudelijk
Deze cursus is bedoeld voor studenten met een interdisciplinaire interesse in de gezondheidszorg en is een goede voorbereiding voor vakken in het veld Medical Humanities en/of de master Medical Humanities. De cursus bestaat uit een e-module (onderdeel 1), een introductiecursus die draait om disciplinary grounding in de geneeskunde of de geesteswetenschappen (welke is afhankelijk van de achtergrond van de student, onderdeel 2a en 2b) en een afsluitend onderdeel waarbij studenten hun opgedane kennis en vaardigheden demonstreren (onderdeel 3). Na het volgen van deze cursus kunnen studenten zich snel inwerken en meepraten in de context van Medical Humanities.
1. In de e-module 'Organisatie van de gezondheidszorg in Nederland' leren studenten belangrijke concepten en begrippen kennen die spelen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Studenten volgen de e-module grotendeels zelfstandig online. In deze e-module worden zes thema's/vragen behandeld: 'Wat is gezondheid?', 'Hoe is de zorg in Nederland gestructureerd?', 'Wie werken er in de zorg?', 'Wat kost de zorg?', 'Wat zijn patiëntenorganisaties en welke rechten heeft de patiënt?' en 'Wat is kwaliteit van zorg?'. Het perspectief van de patiënt is een rode draad door de thema's heen. De e-module neemt ongeveer de helft van blok 1 in beslag en wordt afgesloten met opdracht 1.
2a. In de introductiecursus ‘Geneeskunde voor studenten geesteswetenschappen’ raken studenten met een geesteswetenschappelijke achtergrond vertrouwd met de structuur van de gezondheidszorg, (medisch) jargon, de anatomie van het menselijk lichaam en de manier van denken van een arts. Het doel van deze cursus is om een inkijk te krijgen in de complexe wereld van de zorg en hier vertrouwd genoeg mee te raken om in gesprek te gaan met de (bio)medische studenten en docenten. Deze cursus focust op de thema's gezondheidszorg, medisch wetenschappelijk onderzoek, de anatomie van het menselijk lichaam en de verhouding tussen de maatschappij en gezondheid(szorg).
2b. In de introductiecursus ‘Geesteswetenschappen voor (bio)medische studenten’ leren (bio)medische studenten kritisch en creatief te denken en schrijven op basis van hun waarneming, kennisbasis en eigen mening. Het doel van deze cursus is om studenten vertrouwd te maken met de opbouw en uitwerking van inhoudelijke teksten. Deze cursus draait om de thema's creativiteit, (argumentatief) schrijven en geesteswetenschappelijk onderzoek.
Studenten volgen de introductiecursussen in groepsverband onder leiding van een docent. Dit onderdeel neemt ongeveer de tweede helft van blok 1 in beslag en wordt afgesloten met opdracht 2.
3. In het afsluitende onderdeel delen studenten hun opgedane kennis en vaardigheden met studenten uit andere disciplines. Dit onderdeel wordt afgerond met een korte afsluitende opdracht (opdracht 3).
Deze cursus staat open voor studenten van de faculteit Geneeskunde, de faculteit Geesteswetenschappen, studenten van andere faculteiten, studenten van andere universiteiten, en (zorg)professionals. Voor meer informatie over de inschrijving, zie deze link'.
Als je deze cursus hebt afgerond voldoe je aan de toelatingseis 'Kennis en inzicht op het gebied van organisatie van de gezondheidszorg' van de master Medical Humanities.
Werkvormen
Individueel
Zelfstudie
Toetsing
Opdracht(en) 1
Verplicht | Weging 40% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 3
Opdracht(en) 2
Verplicht | Weging 50% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 3,75
Opdracht(en) 3
Verplicht | Weging 10% | Minimum cijfer 5,5 | ECTS 0,75
Ingangseisen en voorkennis
Ingangseisen
Je moet inschreven staan voor de volgende opleiding:
- Geneeskunde
Voorkennis
Er is geen informatie over benodigde voorkennis bekend.
Voertalen
- Nederlands
Cursusmomenten
Gerelateerde studies
Thema's
-
Sustainability
- - Goede gezondheid en welzijn
-
Inter cultural
- - Wisselen van perspectief
- - Zelfbewustzijn
-
Interdisciplinary
- - Creativiteit
- - Conceptueel denken
- - Complexe vraagstukken
- - Maatschappelijke relevantie
- - Reflectie op wetenschap
- - Verbanden leggen
-
Body and mind
- - Medical humanities
- - Volksgezondheid
Tentamens
Er is geen tentamenrooster beschikbaar voor deze cursus
Verplicht materiaal
Er is geen informatie over de verplichte literatuur bekend
Aanbevolen materiaal
Er is geen informatie over de aanbevolen literatuur bekend
Coördinator
dr. S.M. Bultman | s.m.bultman@uu.nl |
Docent
Inschrijving
Inschrijving niet via OSIRIS
Permanente link naar de cursuspagina
Laat in de Cursus-Catalogus zien